we_hero_culcar_collabjpg

Poziv koji je izazvao veliku pažnju na društvenim mrežama: MS&WOOD nudi stipendije i posao svim srednjoškolcima koji upišu i završe drvoprerađivačku školu

13.06.2017

Fojnica, 13. juni 2017. - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv budućim srednjoškolcima sa teritorije ove općine da ukoliko se upišu, i uspješno završe Srednju drvoprerađivačku školu u Fojnici čeka ih siguran i dobro plaćen posao, ali i stipendije tokom školovanja. Tako će svi učenici Srednje drvoprerađivačke škole u provm razredu dobijati mjesečno 50 KM, u drugom razredu 75 KM, i trećem 100 KM.

 

Učenici prvih razreda dobit će 5 stipendija u ukupnom iznosu od 250 KM kako bi mogli kupiti sebi knjige i pribor za školovanje, a ostatak će dobijati tokom školovanja.

“Poziv smo objavili u loklanim medijima, međutim kako sam informiran izazvao je brojne i pozitivne reakcije na društvenim mrežama. Trenutno je na birou za zapošljavanje u Fojnici 80% ljudi sa kvalifikacijama iz tzv. neproizvodnih djelatnosti. Većina njih teško će naći posao u svojoj struci. Ovim potezom željeli smo stimulirati upis u školu koja će im omogućiti zaposlenje, dobre zarade i mogućnost napredovanja u struci. Koliko nam je poznato u cijeloj Bosni i Hercegovini teško da se može pronaći nezaposlen drvo-prerađivač ili inžinjer za obradu drveta”, izjavio je Muhamed Pilav vlasnik i direktor komapanije MS&WOOD. 

Kompanija već nekoliko godina stipendira fojničke srednjoškolce. Na inicijativu MS&WOOD-a u Fojnici je najprije osnovana srednja tehnička škola za obradu drveta. Učenici su od prvog dana uključeni u proizvodne procese kroz praktičnu nastavu. MS&WOOD finansira odlaske učenika i studenta na sajmove namještaja i tehnologije širom Evrope, a posljednja takva ekskurzija na ovogodišnji IMM u Kelnu, sufinansirana je za studente Odsjeka za dizajn sarajevske Akademije likovnih umjetnosti.

Također, prošle godine sa radom je počeo “MS&WOOD College” u kojem je primijenjen koncept “cjeloživotnog učenja”, za sve zainteresirane koji na ovaj način mogu postati vrsni majstori za drvo, jer redovnim školovanjem ali i prekvalifikacijom stiču nova znanja  iskustva, te bivaju uključeni u proces rada u fabrici. Isto vrijedi i za inžinjere mašinstva koji u MS&WOOD college mogu postati inžinjeri za obradu drveta.

MS&WOOD proizvodi visokokvalitetni namještaj inovativnog dizajna čije kolekcije Primum i Elle su do sada dobile brojne svjetske nagrade. Komapanija zapošljava 350 radnika, trenutna godišnja proizvodnja je 600.000 stolica i 100.000 komada stolova. MS&WOOD izvozi u 40 zemalja svijeta. Cilj je da do 2020. Godine proizvede 1 milion komada namještaja godišnje.