Bosanska kuhinja, šta je to?

15.08.2011

Vjerovatno postoji bezbroj definicija od bezbroj vrijednih domaćica o tome šta je to Bosanska kuhinja i moguće je niti jedna univerzalna. Ali, jasno je k’o dan, Bosanska kuhinja je ono što jedemo pripremljeno ovdje i danas, od naših vrijednih majki, supruga i kćerki, a sve češće i muškaraca, sa puno ljubavi, emocije i bez pretjerivanja, polagano i sa uživanjem. Specijalno za nas, za prijatelje i rodbinu, komšiluk i goste.

Za svaki dan i s posebnim razlozima. Jasno je da Bosanska kuhinja nema ‘sestru blizanku’. Uz jezik, arhitekturu, umjetnost, tkanje i vez…, Bosanska kuhinja je dio našeg kulturnog nasljeđa koje iz dana u dan proživljavamo ispred naših šporeta i o kojem svjedočimo našim nepcima, nosevima i stomacima. Susret kulinarskih kultura, običaja i stilova, danas nigdje nije toliko izražen kao u Bosanskoj kuhinji. Isto tako, Bosanskoj kuhinji je potreban nov, moderan, odnosno gastrolifestyle pristup s ciljem isticanja njenog autohtonog, kontinetalno – mediteranskog, ali i oksidentalno – orijentalnog uticaja i ukusa. Ali svakako, i bez zanemarivanja i na šteu njenog tradicionalnog kulinarskog naslijeđa prožetog modernom i zdravom slow food filozofijom.

Tako i nastadoše mnogobrojni ‘prste za polizat’ specijalteti kod kojih prilikom pukog nabrajanja nekih od njih kreće voda na usta. Kao što su čorbe (begova čorba, sarajevska čorba, tarhana, bamija), dolme (punjene paprike, sogan dolma, patlidžan dolma, tikvice dolma), ćevapi (hadžijski ćevap, šiš ćevap, teleći ćevap), jagnjetina na ražnju, teletina ispod sača, variva (bosanski lonac, sarma, đuveč, sataraš, cripulja), kvrguša, kljukuša, razljevuša, uštipci s kajmakom, pite, pogače, somun, pa slatko (baklave, hurmašice, sutlijaš, tufahije), piće (šerbe, boza, sokovi) i na kraju kafa! U idućih desetak sedmica pričat ćemo o tom divnom čudu Bosanske kuhinje koje nam se već stoljećima dešava svaki dan.

Bosanska kuhinja je Institucija koju stotinama godina baštine i unaprijeđuju bosanski domaćini i domaćice. Možda nedovoljno istražena, ali zasigurno jedna  i neponovljiva.